• Nasvet!
Znanost je dokazala, da med pri temperaturah nad 50 ºC izgubi svoje zdravilne lastnosti ... (več)
• Kaj je med?
Med je sladka, aromatična gosta tekočina, ki jo proizvajajo čebele iz cvetnega nektarja... (več)
• Polen
Cvetni prah je čebelji pridelek, ki ga čebele zbirajo na rastlinah... (...)
• Propolis
Propolis je smolasta snov, ki jo čebele delavke nabirajo z listnih popkov in jo predelajo z izločkom žlez.(...)
• Matični mleček
Matični mleček je čudežno živilo, ki pospešuje razvoj, nadomešča izgubljeno energijo, prispeva k obnavljanju organizma, osvežuje spomin in uravnava presnovo.... (več)
• Čebelji vosek
Čebelji vosek je naravni izdelek, ki ga pridelujejo različne vrste čebel. (več)
• Čebelji strup
Čebelji strup se uporablja pri zdravljenju revmatizma, za blaženje bolečin, znižanje tlaka in količine holesterola v krvi.(...)
• Recepti
(Kaj lahko naredimo iz meda?)

Uvodna stranZanimivosti

Nasvet Čebelarstva Mijailović!
Znanost  je dokazala, da med pri temperaturah nad 50 ºC izgubi svoje zdravilne lastnosti (encime diastazo in invertazo). Kot sestavina peciv, tort in medice med segrevamo na višjih temperaturah in postane samo visokokoncentrirano sladilo. Čebelarska domačija Mijailović zato priporoča, da med uporabljate v izvirni obliki ali v rahlo toplih napitkih.

• Med
Kaj je med?
Med je sladka, aromatična gosta tekočina, ki jo proizvajajo čebele iz cvetnega nektarja, medene rose z iglavcev in nekaterih listavcev, sladkih snovi, ki jih izločajo majhne žuželke, ali pa iz sladkega soka sadežev nekaterih rastlin. Tako dobljeni med čebele skladiščijo v satju. Barva meda variira od skoraj brezbarvne do temno rjave, lahko pa je tekoče gost ali kristaliziran. Okus in vonj variirata in sta odvisna od prevladujoče rastline v medu.

Kako nastaja med?
Naravni čebelji med čebele pretežno pridelujejo iz cvetnega nektarja. Nektar je sladka tekočina, ki jo izločajo nektarije, posebne žleze, ki so v cvetu. Pri obletavanju cvetov čebele odkrivajo nektar z jezikom, ga povlečejo v usta, potem pa v medni želodec. Ta nektar čebele nosijo v panj in ga predajo drugim čebelam, ki ga obdelajo in potem odlagajo v celice satja. Naslednje dni se iz nektarja izloči presežek vode, saharoza pa se pod vplivom encima invertaze razdeli na proste sladkorje: glukozo in fruktozo. Na koncu tako predelani nektar čebele prekrijejo z belim voščenim pokrovom iz celic satja, v katerih se skladišči. Tako vsaka voščena celica postaja naravna pločevinka, vse satje v okvirju pa pravo bogastvo skladiščenega zdravilnega in energetskega živila. Poleg cvetnega nektarja čebele nabirajo tudi druge sladke izločke iz listov. Takemu medu rečemo medena rosa. Zanje so vabljive tudi sladke snovi, ki nastajajo kot posledica dejavnosti rastlinskih uši in drugih žuželk, ki so na rastlinah. Ko sesajo rastlinski sok, rastlinske uši istočasno izločajo sladko tekočino, ki jo čebele zbirajo. Tako dobljeni med je znan pod imenom med iz medene rose.

Kaj vsebuje med?
Naravni čebelji med, odvisno od vrste, v povprečju vsebuje 15–20 % vode, 75–80 % sladkorja (grozdnega – glukoze, sadnega – fruktoze, v manjši meri pa tudi saharozo), mineralne snovi, beljakovine, vitamine, fermente, organske in neorganske kisline, alkaloide, dišeče in barvne snovi.

Vrste meda
Glede na to, s katerih rastlin so čebele nabirale nektar, lahko med razdelimo na monoflornega in poliflornega. Monoflorni med nastane, ko čebele zbirajo nektar pretežno iz ene vrste rastlin. Monoflorni med vsebuje 80 % meda iz ene vrste rastlin. Pri nas med monoflorne vrste meda spadajo akacijev, lipov in žajbljev med, med iz sončnic ter kostanjev in sivkin med. Poliflorni med nastane, ko čebele zbirajo nektar iz več različnih vrst rastlin. Ta med imenujemo glede na področje, na katerem se nabira (travniški, gozdni itn.).

Hranilne in zdravilne lastnosti meda
Od vseh živil, ki se uporabljajo v prehrani ljudi, je med zaradi skladnega razmerja različnih sestavin in kompleksnega delovanja biološko najpomembnejše živilo – spodbuja obnavljanje skoraj vseh funkcij v človeškem organizmu, vključno z izločanjem strupenih snovi. Med deluje baktericidno in je zaradi tega nenadomestljiv kot hranilo in zdravilo za otroke in odrasle, pa tudi za starejše in tiste, ki so izpostavljeni velikim telesnim in duševnim obremenitvam, za zdrave in bolne. Hranilna in zdravilna vrednost meda sta v tem, da je lahko prebavljiv in da vsebuje encime, ki spodbujajo prebavo. Med se iz želodca, kjer se hitro razgradi, prenese v limfni sistem, od tam pa v kri in tkiva, pri čemer se pokažejo hranilne in zdravilne lastnosti. Med vsebuje veliko fiziološko aktivnih substanc, zaradi česar se uporablja kot dopolnilo pri različnih terapijah. Med deluje kot sredstvo za pomirjanje in preprečuje nalaganje maščob in holesterola v krvi, lajša težave pri boleznih prebavil, ledvic, slabokrvnosti in mnogih drugih.

Lastnosti meda
Kristaliziranje meda je naravni fizikalno-kemijski proces, pri katerem se lastnosti meda ne spremenijo in med obdrži vse zdravilne in hranilne lastnosti. Kristaliziranje je pogosto odvisno od vrste meda in načina shranjevanja. Nekatere vrste meda kristalizirajo hitro, nekatere sploh ne ali pa ta proces poteka zelo počasi. Med kristalizira počasneje, če vsebuje več sadnega kot grozdnega sladkorja. Kristalizirani med spet postane tekoč, če kozarec s kristaliziranim medom segrejete v topli vodi pri temperaturi do 50°C.

Kako med shranjujemo?
Med lahko shranjujemo v steklenih, keramičnih, lesenih, aluminijastih ali plastičnih posodah. Posode z medom morajo biti nepredušno zaprte. Med se shranjuje na hladnem in temnem mestu, kjer ni močnih vonjav.

• Polen
Kaj je cvetni prah?
Cvetni prah je čebelji pridelek, ki ga čebele zbirajo na rastlinah. Okus in barva polena sta odvisna od rastlin. Vsebuje pravo bogastvo hranjivih snovi, med katerimi so beljakovine, maščobe, ogljikovi hidrati, vitamini (posebej iz skupine B), mineralne snovi, fermenti in druge aktivne snovi. Zaradi tega je zelo koristen kot dopolnilo pri zdravljenju mnogih bolezni.

Hranilne in zdravilne lastnosti
Cvetni prah je posebej učinkovit pri zdravljenju prostate, tudi če gre za zelo težke, kronične oblike bolezni. Cvetni prah blagodejno vpliva na plodnost in znižuje holesterol v krvi. Izboljšuje pretok krvi v možganih ter pomaga pri napornem telesnem in duševnem delu. Zaradi bogate beljakovinske sestave ga uporabljamo tudi kot naravno sredstvo za obnavljanje jetrnih celic. Cvetni prah je primeren tudi za različne kozmetične pripravke.

Uporaba cvetnega prahu
Cvetni prah lahko namočite v vodo, mleko ali čaj. Najbolje je uporabljati zmleti cvetni prah, pomešan z medom, ker je tedaj cvetni prah boljšega okusa in se njegove zdravilne lastnosti povečajo.

Opozorilo
Cvetni prah lahko povzroča alergijske reakcije, posebej pri otrocih. Na začetku jemljite samo manjše količine cvetnega prahu.

Kako shranjujemo cvetni prah?
Cvetni prah hranite na suhem, temnem in hladnem mestu, če je mogoče, v nepredušno zaprtih posodah.

• Propolis
Kaj je propolis?
Propolis je smolasta snov, ki jo čebele delavke nabirajo z listnih popkov in jo predelajo z izločkom žlez. Propolis je temno zelene do rjavo zelene barve – sčasoma pa postaja temnejši. Ima značilno aromo in je grenkega okusa. Propolis je zmes smol, balzamov, eteričnih olj in cvetnega prahu, bogat pa je tudi z minerali, od katerih je največ železa in cinka.

Zdravilne lastnosti propolisa
Zaradi dragocenih zdravilnih lastnosti je propolis zelo uporaben v tradicionalni in tudi v uradni medicini. Uporablja se pri zdravljenju bolezni ožilja, astme, razjed na želodcu in dvanajstniku, vnetij želodčne sluznice ter vnetij sluznice ustne votline in grla. Propolis je učinkovit pri različnih kožnih boleznih – opeklinah, ekcemih, bradavicah in hemoroidih, pospešuje pa tudi obnavljanje tkiv.

Uporaba propolisa
Propolis se zelo pogosto uporablja pomešan z etil-alkoholom ali oljno raztopino. Lahko se uporablja tudi v izvirni obliki.

Kako shranjujemo propolis?
Propolis se v izvirni obliki ali raztopljen shranjuje na suhem, hladnem in temnem mestu v nepredušno zaprtih posodah.

• Matični mleček
Kaj je matični mleček?
Matični mleček je zelo hranjliva, mlečno bela kremasta tekočina, z značilnim vonjem in okusom, malce kislega in močnega okusa. Čebele delavke pridelajo mleček iz cvetnega prahu, nektarja in vode z delovanjem žlez. Z matičnim mlečkom se hranijo larve čebel delavk in trotov v prvih dneh življenja, matica pa se hrani z matičnim mlečkom ves čas razvoja in tudi pozneje. Najpogosteje se uporablja matični mleček iz matičnika. Osnovne sestavine matičnega mlečka so beljakovine, encimi, hormoni, aminokisline, maščobe, sladkorji, voda in vitamini.

Zdravilne lastnosti matičnega mlečka
Matični mleček je čudežno živilo, ki pospešuje razvoj, nadomešča izgubljeno energijo, prispeva k obnavljanju organizma, osvežuje spomin in uravnava presnovo. Matični mleček skupaj z medom in s propolisom učinkovito deluje proti številnim boleznim pri starejših ljudeh. Posebej pomembna je učinkovitost te kombinacije pri povečevanju obrambne sposobnosti organizma, hitrejšem okrevanju rekonvalescentov, izboljšanju stanja pri ljudeh s Parkinsonovo boleznijo, pri uravnavanju količine sladkorja v krvi pri diabetikih, pomaga pa tudi pri težavah s prostato. Prispeva k izboljšanju pri boleznih ožilja in obnavljanju celic, saj jih oskrbuje s snovmi, ki se sčasoma izgubljajo. Matični mleček je skupaj s cvetnim prahom, propolisom in z medom najboljši spremljevalec za dolgo in zdravo življenje.

Kako shranjujemo matični mleček?
Matični mleček v izvirni obliki hranite v nepredušno zaprtih posodah iz temnega stekla pri nizkih temperaturah (–20 °C). Lahko ga hranite tudi pomešanega z medom, s cvetnim prahom ali pa z raztopino propolisa, ki je naravni konzervans, v takem stanju pa ga lahko hranite tudi pri večjih temperaturah. Najdlje se lahko matični mleček shranjuje, če se mu s posebnim postopkom (z liofilizacijo) izvleče voda in se tako pretvori v prah.

• Čebelji vosek
Kaj je čebelji vosek?
Čebelji vosek je naravni izdelek, ki ga pridelujejo različne vrste čebel. Vosek se izloča iz voskovnih žlez, ki so na notranji strani trebuha čebel delavk. Ko ga čebele izločajo, je vosek tekoč, potem pa se hitro strdi in postane gosta prozorna masa. Čebele odstranijo ploščice voska s trebuha, čebele delavke pa jih prevzamejo in ta vosek dobro prežvečijo, da bi iz njega zgradile celice satja.

Kaj vsebuje čebelji vosek?
Čebelji vosek vsebuje proste maščobne kisline, ester, vodikov ogljik, mineralne snovi in karotinoid ter barvne in aromatične snovi.

Lastnosti čebeljega voska
Vosek nima okusa, ampak prijetno diši po medu. Barva variira od svetlo rumene do temnejših odtenkov. Pri temperaturi 60°C postane tekoč.

Za kaj se uporablja čebelji vosek? 
Vosek se uporablja za izdelavo voščenih osnov satja, kar prispeva k hitrejši gradnji čebeljega satja. Vosek se uporablja tudi pri izdelavi sveč, itn. V kmetijstvu se uporablja za izdelavo voska za cepljenje v sadjarstvu. Uporablja se tudi v tradicionalni in sodobni medicini, zlasti za izdelavo zdravilnih balzamov, krem in drugih kozmetičkih izdelkov. Vosek se uporablja tudi kot zdravilo za opekline. Poleg tega širi žile in tako izboljša krvni obtok.

• Čebelji strup
Kaj je čebelji strup?
Čebelji strup ali apitoksin je brezbarvna gosta tekočina posebnega vonja, ki diši po medu in je zelo grenka. Pridelujejo ga čebele delavke z delovanjem posebnih žlez. Čebelji strup je pravzaprav izloček žleze čebeljega žela, s katerim se čebela brani pred sovražniki.

Kaj vsebuje čebelji strup?
Čebelji strup vsebuje suhe snovi, vodo, n-amile, izoamile in etilacetat. To je pravzaprav zmes več sestavin organskih in neorganskih snovi. Čebelji strup vsebuje naslednje mikroelemente: železo, jod, kalij, kalcij, magnezij idr. Beljakovine in peptidi predstavljajo 80 % suhih snovi strupa in tu so biokemijsko in farmakološko najaktivnejše sestavine.

Zdravilne lastnosti čebeljega strupa
Glede na druge živalske strupe je čebelji strup po delovanju najbolj podoben kačjemu. Edina razlika je v tem, da imajo čebele manjše količine strupa. Čebelji strup se uporablja pri zdravljenju revmatizma, za blaženje bolečin, znižanje tlaka in količine holesterola v krvi. Učinkovitost čebeljega strupa na človeški organizem je odvisna od števila in mesta pikov in tudi od občutljivosti posameznega organizma.

Uporaba čebeljega strupa
Čebelji strup se lahko vnese v organizem s pikom čebele, z injekcijami ali inhaliranjem (vode, pomešane s čebeljim strupom).

Opozorilo
Čebelji strup se lahko uporablja pri zdravljenju ljudi samo z odobritvijo zdravnika in v njegovi prisotnosti. V primeru neželenega pika, predvsem na glavi, dokler ne dobite zdravniške pomoči, naredite naslednje: iztisnite čim več strupa, na mesto pika pa položite mrzel obkladek.

• Recepti
Kaj lahko naredimo iz meda?
Medica
Medica ali medovo vino se izdeluje iz čistega nektarjevega meda ali iz meda iz medene rose. Način izdelave je naslednji: najprej pomešajte 30 kg meda in 100 l sterilizirane vode, potem pa tej mešanici dodajte 60 g kalijevega metabisulfata, 60 g vinske kisline in 10 g tanina. Da bi spodbudili vrenje, tej mešanici dodajte kvas, mošt iz grozdja ali sok kakega drugega sadja, ki ste ga zmešali pred nekaj dnevi in se je zato vrenje že začelo. Vrenje naj poteka v prostoru pri temperaturi od 18 do 20 °C, posoda pa mora biti pokrita s tkanino. Ko se konča burno vrenje, medovino pretočite v drugo posodo, v kateri poteka tiho vrenje in dozorevanje. Dobljeno medico (vino iz meda) hranite na suhem in hladnem mestu.

*pojdite čez sliko ali kliknite povezavo za nadaljne podrobnosti

+381 (26) 4-155-155 • +381 (63) 222-225 • med@med-honey.com

Copyright © 2016 MED-HONEY d.o.o. • Design by gripsy • Powered by ivapix.com